Udany debiut uczennic z Kołłątaja w ogólnopolskim konkursie kulinarnym
Uczennice 3 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół im. Hugona Kołłątaja w Zawierciu - Małgorzata Jurczak i Justyna Kazior pod opieką nauczyciela Macieja Musiała zaprezentowały bardzo wysoki poziom umiejętności w konkursie „Bitwa na drobiowe smaki”.
Organizatorem cyklicznego konkursu kulinarnego jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj a jej realizatorem firma INTER…TEST z siedzibą w Sochaczewie.
Dziewczęta uczestniczyły z powodzeniem we wstępnej selekcji oraz dwóch rundach eliminacyjnych, które miały miejsce w studiu kulinarnym RM Gastro w Ustroniu. Warunkiem przystąpienia do konkursu było opracowanie i przesłanie receptur oraz fotografii dań autorskich (przystawka i danie główne) z wykorzystaniem mięsa drobiowego. W tym etapie uczestniczyło około 140 drużyn, a do kolejnego poziomu zakwalifikowały się już tylko 24 zespoły.
II etap to rywalizacja polegająca na samodzielnym wykonaniu potrawy z surowców obowiązkowych i własnych zgodnie z tematem konkursu na podstawie wcześniej przesłanych receptur. Małgorzata i Justyna przygotowały: przystawkę- kluski kładzione z kurczaka w emulsji maślano-cytrynowej z szałwią oraz danie główne- catsu curry z kurczakiem.
Decyzją jury dziewczęta znalazły się pośród 6 zespołów walczących o udział w finale ogólnopolskim. Podczas zmagań wykazały się znajomością sztuki kulinarnej, ale również kreatywnością, ponieważ zadanie polegało na przygotowaniu dania „z drobiem w roli głównej” z sekretnych składników umieszczonych przez organizatora w tzw. „secretbox-ie”. Uczennice zaserwowały marynowany filet z kurczaka podany na puree z białych warzyw z sosem gorgonzola oraz salsą słodko- kwaśną. Potrawa została oceniona bardzo wysoko.
Mimo, że uczennice nie wystąpią w finale, Kołłątaj świętuje wielki sukces. Biorąc pod uwagę bardzo wysoki poziom konkursu oraz fakt, że był to debiut młodych gastronomek, udział w rywalizacji i kolejnych etapach zasługuje na uznanie i gratulacje.